HABERLER » Haberler / Duyurular » Muammer Erboy İle Sıradışı Müzik Turları - İsrail Filarmoni 81, 24-29 Aralık 2016 (Folktur Nuray Erten AL 75)

Muammer Erboy İle Sıradışı Müzik Turları - İsrail Filarmoni 81, 24-29 Aralık 2016 (Folktur Nuray Erten AL 75)

                                                            

                                MUAMMER  ERBOY  ile sıra dış
ı müzik  seyahatleri

                                                        

                                                                              İSRAİL FİLARMONİ 81

2 Resital, 3 Konçerto, 4 Piyanist

24 Aralık  - 29 Aralık 2016

Değerli Müziksever Dostlarımız,

Bu turumuzda tüm semavi  dinlerin  çıkış noktası olarak görülen Kudüs’ün kalbinde yer alan İsrail’e gidelim ve  80. yıldönümünü kutlayan İsrail Filarmoni Orkestrası'nın müzik şenliğinde beraber coşalım diyoruz. Bahar Tepesi anlamına gelen Tel Aviv’in kışı yok sayan güneşinde ısınırken, tarihte ve günümüzde özelliğini ve kutsallığını her zaman korumuş olan Kudüs Şehri'ni tüm detayları ile  gezeceğiz.

İsrail Filarmoni Orkestrası'nın 80. yıl dönümü için hazırlamış olduğu özel gala gecesine ve bazı VIP gezi programlarına dahil olma imkanı bularak, çok değişik ülkelerden gelen müziksever yeni dostlar edineceğiz. Akşamları ise sizleri kulaklarınızdan hiç silinmeyecek insanlığa adanmış harika konserler bekliyor.

Umarız bu sihirli  ve mistik ülkede keyifli günlerde beraber olabiliriz.

Sevgiler  

Nuray Erten

                                                                                                                           “Ars Musica, panem nostrum”
Değerli Dostlarım,

Aralık ayı yılın son ayıdır. Her sene sonu yaklaştığında bitmekte olan senenin muhasebesi yapılır, yeni seneye yeni ümitlerle girerken yeni hedefler belirlenir.

Bu iç hesaplaşmayı bu sefer ''Kutsal Zamanlar''da ziyaret edeceğimiz ''Kutsal Topraklar''da yapmak ve bu tecrübeyi çok üstün bir kalite ile sunulacak müziğin içimizde uyandıracağı derin hislerle takviye etmek ister misiniz?

İsrail Filarmoni Orkestrası 80. yıldönümünü kutluyor 20 Aralık-29 Aralık günleri arasında. Tüm dünyada Yahudi kökenli müzisyenlerin, bilhassa keman ve viyolonsel sanatçılarının, içlerinden, kanlarından gelen derin hislerle yarattıkları müzik hayranlık uyandırır. 24 Aralık - 29 Aralık günlerine isabet eden ana kutlama konserlerinde, dünya vatandaşı sıfatını gururla hak etmiş nice sanatçı adeta resm-i geçit yapıyor Tel Aviv'in ünlü Charles Bronfman Auditorium'u içinde yer alan  Lowy Concert Hall'de.

Konserleri kısaca özetlersem, Beethoven'e ve onun insanlık ilkelerine adanmış eserlerin arasına 20. ve 21. yy besteleri ustalıkla serpiştirilmiş, derim. Kronolojik konser sırasına göre sanatçıları sayarsam resm-i geçit ifadesini hiç de abartmadan kullandığımı kabul edersiniz, umarım.

Piyanist Evgeni Kissin vereceği resitalle ilk gecemizi aydınlatacak. Mozart'tan Albeniz'e bir fırtına... gezimize son noktayı da 28 Aralık akşamı Evgeni Kissin ve onun damla damla peteklerden süzülen amber bal misali romantizmi ile çalacağı Rachmaninov ile koyacağız.

Deneyimli piyanist Yefim Bronfman bu konser dizisinin ağır işçisi. 1936'da Arturo  Toscanini yönetiminde verdikleri ilk konserin tarihi olma sebebi ile İsrail Filarmoni'nin  doğum günü kabul edilen 25 Aralık'ta kutlama yemeği öncesinde vereceği konserde Yefim, bugünlere gelinirken çekilen zorluklara bir gönderme yapar gibi piyano literatürünün en zor eseri Bela  Bartok'un ikinci piyano konçertosunu çalmakla kalmayıp, üzerine Beethoven'in piyano konçertoları içinde dönüm noktası diye adlandırılan do minör 3. konçertoyu çalıyor. Yefim Bronfman 26 Aralık'ta bu sefer Beethoven'in Triple Konçertosu ile tekrar çıkacak sahneye.

26 Aralık Beethoven'e adanmış bir gövde gösterisi. Tüm orkestra konserlerini yönetecek olan değerli şef, Zubin Mehta önce günümüzün muhteşem keman virtüozu Pinchas Zuckerman'a eşlik ediyor. Re Majör konçertonun pırıltıları daha kulaklarımızdayken sahneye aydınlık gülüşüyle daha ellerini tuşlara yerleştirirken dinleyicisinin kalbini hoplatan sevgili dost Murray Perahiah çıkıyor ve o geceye en yaraşır Si Bemol Majör İmparator Konçertosu'na başlıyor. Pinchas Zuckerman keman partisi epey zorlu Triple Konçerto'da viyolonselist Amanda Forsyth ve Yefim Bronfman'la yer alıyor orkestra önünde.

27 Aralık bir havai fişek gösterisi gibi. Çin'in harika dehası usta piyanist Yuja Wang benzersiz tekniği ile kocaman bir vurmalı grubuyla rekabet ediyor. Sahneye dizili tüm vurmalılara elindeki bagetleri görünmez eden bir hızla hükmeden gencecik perküsyonist ve marimba üstadı Martin Grubinger ile Yuja Wang, Bartok'un meşhur sonatını bir piyano ve iki marimbaya uyarlanmış şekli ile çalacaklar. Genç Martin değerli piyanistimiz Ferzan Önder ile evli. Sevgili Ferhan ve Ferzan Önder kardeşleri, yaşadıkları Viyana'da Volksoper'de aynı gece hem Fazıl Say'ın iki piyano ve orkestra için yazdığı ''Gezi'' konçertosunu hem de yine iki piyano için yazdığı ''Gezi'' sonatını seslendirdiklerini hatırlayarak kulaklarını çınlatalım.

Daha bir çok müzik anımızı paylaşmak ve insani değerlerimizi hatırlamak için gelin İsrail'de buluşalım, değerli dostlarım.

Sevgiyle kalın.

Muammer Erboy                                                          


     
Detaylı tur programı için lütfen tıklayınız. 

Bölümle ilgili diğer başlıklar

Copyright © 2024 Avusturya Liseliler Derneği
Designed by: OrBiT