29 Nisan 2008 tarihli duyurumuzla derneğimizin bir Kadın Platformu oluşturduğunu duyurmuştuk. İlk toplantıda dört kişiden oluşan platformun çekirdek kadrosu kısa zamanda artarak son toplantıda on bir kişiye kadar ulaştı ki, bu toplantıya mazeretli olarak katılamayan ancak görev alacağını bildiren üç arkadaşımız daha vardı. Çekirdek kadromuz her geçen gün genişlemeye devam ediyor.
Yola çıkarken amacımız; Avusturya Lisesi mezunları olarak ülkemizde yaşayan kızlarımızın ve kadınlarımızın bir sorununa el atmak ve çözümüne bir katkı sağlamak idi. ALD Kadın Platformu katılımcıları olarak gerçekleştirdiğimiz toplantılarda Türkiye’de kadının ekonomik üretkenliğini, yani “iş yaşamında aktif olma" konusunu kendimize misyon olarak seçtik. Özellikle Anadolu’da ve kısmen büyük kentlerin varoşlarında kadınların çalışmasının "ayıp sayıldığı" 21. yy.’da, "BEN çalışmak istiyorum" sloganıyla kadının ekonomik üretkenliğini teşvik edecek ve çalışmak isteyen kadına da iş fırsatları yaratacak bir girişim amaçladık.
Bir yandan bu sloganın arkasında yatan "kadınlar da çalışmalı, onlar da üretmeli” fikrini yayan etkinlikleri yürütürken, diğer yandan üniversite öğrencisi kızlara iş yaşamını tanıtmak, işletme yönetimini gerçek ortamlarda göstermek üzere üyelerimizin sahibi olduğu ya da karar verici pozisyonlarda bulundukları şirketlerde 30’ar günlük staj olanakları yaratacağız.
Stajyerleri; öncelikle Doğu Anadolu’daki altı üniversitenin İşletme, Ekonomi, Uluslararası İlişkiler, İletişim ve Hukuk Fakülteleri’nde 5. veya 6. yarıyıla (sömestr) devam eden kız öğrenciler arasından seçeceğiz. Stajyer kriterlerimizi ilgili üniversitelerin yönetimlerine ileteceğiz ve onlarla işbirliği içerisinde olacağız.
Stajın detaylı bir programı olacak ve projemiz kapsamında stajyer istihdam eden tüm katılımcılarımızdan bu program boyunca "öğretme" sürecini uygulamalarını isteyeceğiz. Stajyerler; çalıştıkları şirketin tüm birimlerinde görev alacaklar. Bunu sağlamak için hem şirketler hem de stajyerler için birer kılavuz hazırlayacağız.
Şirketteki ALD üyesi/AL mezunu; stajyerin "koç"u olacak ve haftada en az bir saat kendisiyle bir araya gelerek stajyerden deneyimleri ile ilgili geri besleme alacak ve onunla kendi iş deneyimlerini paylaşacak, stajyeri yönlendirecek. Ayrıca stajyerlere haftada yarım gün toplu eğitim verilecek. Bu eğitimler daha çok sosyal yaşamdaki iletişim becerilerini kazandırmaya ve psikolojik açıdan güçlendirmeye yönelik olacak.
Tüm ALD’lileri ve henüz dernek üyesi olmamış AL mezunlarını projemizde aktif olarak görev almaya veya projemize aşağıdaki alternatiflerden biri ile destek vermeye davet ediyoruz.
Şöyle destek olabilirsiniz:
1. Şirketinizde 15 Temmuz-15 Ağustos arasında çalıştırmak üzere stajyer talep edebilirsiniz. 4857 sayılı İş Kanunu gereği, stajyerlerin işverence SSK’ya bildirilmeleri yükümlülüğünün bulunduğunu ve bu kanundan kaynaklanan asgari ücretlerin ve ilgili vergilerin ödenmesi gerektiğini hatırlatmak isteriz.
2. Stajyerlerimiz için "Yol Ücreti Sponsoru" olarak; bir veya daha fazla öğrencinin yaşadığı/okuduğu şehirden İstanbul’a geliş ve İstanbul’dan dönüş masrafını üstlenebilirsiniz.
3. "Sosyal-Kültürel Hami" olabilirsiniz. Stajyerin çalışma saatleri dışında İstanbul’u tanımasını sağlayacak turistik ve kültürel geziler düzenleyebilir, bu tür turlara katılmasını sağlayabilirsiniz.
4. “Proje Bağışçısı” olarak; adı geçen projede kullanılmak üzere bağışta bulunabilirsiniz.
Projede kat ettiğimiz aşamaları sizlerle paylaşmaya ve sizleri tüm gelişmelerden haberdar etmeye düzenli e-posta duyurularımızla ve web sitemizdeki haberlerle devam edeceğiz.
Proje fikrimizi paylaştığımız akademik çevrelerden bizleri oldukça yüreklendirici olumlu tepkiler ve birlikte çalışma önerileri aldık. Sizlerin de bizleri bu yolda yalnız bırakmayacağınız umuduyla, iyi okullarda eğitim alma fırsatını elde etmiş şanslı kişiler olarak güzel ülkemizin değerli insanlarına hep birlikte bir el uzatabilmeyi arzu ediyoruz.
Selamlarımızla,
ALD Kadın Platformu