HABERLER » Haberler / Duyurular » Konser: Renklerle Rapsodi – Meral Itır Güneyman (AL ’73), Kasım 2010 | AVUSTURYA LİSELİLER DERNEGİ

Süreyya Operası’ndaki konser programını, “hayatımda yaptığım en ilginç ve en bütünleştiğim resital programı” diye adlandıran Meral Güneyman (AL 73) konserde, A. Scriabin, O. Messiaen, M. Ravel, E. Kennedy Ellington ve G. Gershwin/E. Wild’ın eserlerine yer verecektir. Konserin en heyecan verici kısmı ise, şu sıralarda Londra prömiyerini yapmakta olduğu, Fazıl Say’ın ‘Nazım Oratoryosu’ndan düzenlediği dört parçayı da çalacak olmasıdır.

“RENKLERLE RAPSODİ” Meral GÜNEYMAN, piyano

Çok yönlü sanatçılık…

Meral Güneyman, İstanbul Konservatuarı’ndan, Prof. Ferdi Statzer’in öğrencisi olarak en yüksek dereceler ile mezun olmuş, Salzburg Mozarteum Akademisi’nde Prof. Friedrich Wurer ile çalışmış ve daha sonra, New York’ta Juilliard’da burs kazanarak Prof. Josef Raieff ile çalışmış, onun hocaları olan Josef Lhevinne, Alexander Siloti ve Arthur Schnabe’in geleneklerini benimsemiştir. Juilliard’da sürekli burs ile okuyan sanatçı, ayrıca iki kez Maria Guerra Judelson ödülünü kazanmıştır. Öğrencilik senelerinden ilk albümünün kaydına kadar geçen 5 sene zarfında, bir fırtına hızıyla yarışmalara katılmış ve birçok ödüller kazanmıştır.

Meral Güneyman’ın en doğru tanımı, dünya çapında piyanistliği aşıp, müzikal zevklerin ve dalların arasında (klasik, çağdaş, caz) önemli bir bağ kurmuş olan çok yönlü bir sanatçı ve ayrıca dünyaca ünlü akademik çevrelerde de aranan bir eğitim uzmanı olmasıdır. Sanatçının, kazanmış olduğu uluslararası ödüllerinin ve önemli konserlerinin yanında taşıdığı bu nitelikler ile birlikte, kompozisyon, doğaçlama, uygulama, düzenleme ve transkripsiyon özgüleri de dünyada ve Türkiye’nin yetiştirdiği virtüözlerin arasında bugün ona çok önemli bir yer sağlar.

Düzenleme ve doğaçlama tarzında oluşturulan ‘Nostalj’ ve ‘Noel’ isimli albümleri de bulunan Güneyman’ın son albümleri ’Playful Virtuosity’ ve ’Danzas Tropicales’, Avrupa ve Amerika basınlarında önemli yankılar yaratmış ve övgüler almıştır. ‘Playful Virtuosity’, George Gershwin’in en güzel şarkılarının virtüözik beceri gerektiren şekilde düzenlenmiş halini sunmakta ve bunun yanı sıra, Modern Caz Dörtlüsü üyesi John Lewis’in, ünlü gitarcı Django Reinhardt için yazdığı ‘Django’ parçasının da hem Bach’ın temalarını andıran sunumu ve diğer başka eserleri de içermektedir. Bu albüm, Alman Radyosunda haftanın albümü seçilmiştir. BBC ve Jazztimes dergilerinde ve Alman basınında Meral Güneyman’dan önemli bir ‘crossover’ klasik müzisyen olarak bahsedilmiş ve BBC’den övgü dolu yankılar almıştır. Ayrıca sanat hayatında, daha az tanınan 20. yüzyıl ve çağdaş eserleri tanıtmış, birçoğunun prömiyerlerini yapmış bulunmaktadır. Türk bestecilerinden İlhan Mimaroğlu ve Ali Darmar’ın eserlerinin New York ve dünya prömiyerlerini yapmıştır.

Geçtiğimiz son 5 sene içinde Carnegie/Zankel Hall, 92nd Y, Princeton Üniversitesi’nde çalmış ve konferanslar vermiş olan Güneyman, Sarajevo Filarmoni, Brüksel Filarmoni ve Brüksel Imusici topluluğu ile sahneye çıkmıştır. Bu hafta ise Londra’da St James Piccadily’de konser vermek için bulunuyor. Yaz aylarında Polonya’da bazı festivaller için davet almış olan Güneyman, ayrıca Steinway Artisti olarak, Steinway’in Boston Piyanolarının tanıtımını yapan konserleri olmuştur. Amerika’da bu sene ise Steinway grubunun Sevgililer Günü konserini ve diğer başka programlar yapmaktadır.

 

 

http://orbitserver2012/ald/content.asp?id=231