HABERLER » Haberler / Duyurular » mekan68 - Bir Viyana Avusturya Liseliler Derneği Projesi | AVUSTURYA LİSELİLER DERNEGİ

 


                                                              Bir “Viyana Avusturya Liseliler Dernegi Projesi”

mekân68”, Viyana Avusturya Liseliler Dernegi´nin öncülügünde sanatçı, araştırmacı ve sanatseverlerin desteğiyle kurulmuş, kültürlerarası sanat aktivitelerini destekleyen bir proje, iletişim ve araştırma merkezidir.

İç mekân tasarımı Avusturyalı mimar Walter Stelzhammer tarafından yapılmış olan mekân68”in sergi salonu Neustiftgasse 68 numarada yer almaktadır.


Proje Bazlı Sergi ve Etkinlikler

mekân68”, yalnızca bir galeri ya da sergi merkezi değildir. Kültürlerarası etkilişimi sanat üzerinden araştırmayı hedefleyen bir kurumdur. Görsel sanatlar alanında proje bazlı sergi ve etkinlikler düzenler. Viyana kentinin çokkültürlü yapısına katkı sunmak amacıyla oluşturulmuştur.

Uluslararası Alanda Sanatçı İletişimi İçin Merkez

mekân68”in bir diğer önemli faaliyet alanı iletişim merkezi olarak yapılandırılmış olmasıdır. Özellikle çağdaş sanat alanında genç kuşaktan sanatçıların gerek birbirleriyle gerekse benzer alanlarda faaliyet gösteren farklı kuşaklardan sanatçılarla bir araya gelmesini amaçlamaktadır. Avrupa çapında etkinliklere katılan ve fakat birbirlerini fiziksel olarak tanıma ve bağımsız, güvenilir bir ortamda birbirlerine ulaşmada güçlük yaşayan sanatçıları bir araya getirmeyi hedefler. “mekân68”, sanatçıların sanatsal üretimlerine de katkı sunabilecek bu tür karşılaşmalar için fiziksel bir mekân işlevi görmeyi planlamaktadır.

Arşiv ve Dokümantasyon

mekân68”in uzun erimdeki en önemli hedefi Avrupa genelinde bir arşiv ve dokümantasyon merkezi olarak işlev kazanmaktır. İletişim ve ulaşım teknolojilerinin inanılmaz bir hızda geliştiği çağımızda “mekân68”, internet aracılığıyla da her an ulaşılabilecek, sanatçı portfolyo ve projelerinden oluşan bir arşiv projesi başlatmayı hedeflemektedir.


--- İLK SERGİ ---

KEMAL SEYHAN

ARKA YÜZDEN DESENLER

Walter Benjamin için Proust’un imgesi ömrün esere adanmışlığında belirir. Sözcüklerden bir metin dokur gibi çalışmıştır Proust. Her an’ı, her detayı yakalamaya çalışır. Ancak Benjamin için önemli olan onun romanlarındaki olaylar ya da kişiler değildir. O Proust’ta yazıya dökülenleri hatırlama sürecinin kendisine dikkat çeker. Proust’u Proust yapan bütün o olay ve kişileri yaratan hafızanın bu kendi üzerine eğilme sürecidir. İşte Benjamin “halının arka yüzündeki desenler” (Rückwärtige Muster des Teppichs) dediği şey budur. Önplanda gördüğümüz bütün desenleri yaratan aslında halının arka yüzündeki bu ilmeklerdir/ yaşantı içerikleridir. Proust sabırlı bir yazı işçisi olarak onları göstermeye çalışır bize.

Kemal Seyhan uzun yıllardır Avusturya’da yaşayan Türkiyeli bir sanatçı. Otuz yıla yaklaşan sanat yaşamında pek çok farklı süreçten geçmiş. Türkiye’de başlayan sosyoloji eğitimi, daha sonra Viyana’da sanat tarihi ve güzel sanatlar eğitimi, sahne tasarımcılığı, pek çok karma sergi ve kişisel sergiler… Seyhan’ın resimlerine yansıyan ve genellikle soyut olarak tarif edilen biçimlenmenin Proustvari bir hatırlama sürecinin ürünü olduğunu savlayabiliriz. Hem İstanbul’da hem Viyana’da birer atöyesi bulunan sanatçı yaşantısındaki izleri tuvallerinde görünür kılar. Genellikle soyut eğilimiyle karşımıza çıkan bu işlerin tek bir referans noktası olduğu söylenebilir: İz olarak tarih. Çoğu zaman mimarinin yarattığı görsel etki tarafından oluşturulmuş dikey ve yatay çizgilerden, kimi zaman duvara atılmış çentiklerden, eşiklerdeki oyuklardan ya da resim yaparken zeminde duran kağıt üzerinde oluşmuş birbirini kesen izlerden faydalanır Kemal Seyhan.

“Arka Yüzden Desenler” sergisi Kemal Seyhan’ın soyutu arayışında yeni bir halkayı biçimlendiriyor. Ressam tarihin izini daha güçlü bir biçimde önplana çıkartıyor. Böylece izleyici, aynen Proust’ta olduğu gibi, orada kendi tarihini de görebiliyor. Soyutun sadece biçim değil, aynı zamanda özün kendisi olduğu yeni bir katmana ulaşıyoruz. 

Açılış:        13.02.2014, 18:30

Sergi:         14.02.2014 – 23.03.2014

Yer:            Neustiftgasse 68/1, 1070, Viyana/ Avusturya

http://orbitserver2012/ald/content.asp?id=1009