HABERLER » Haberler / Duyurular » Sergi: Ender Güzey (AL 68) - Doğuş’a Dönüş, Mayıs 2012 | AVUSTURYA LİSELİLER DERNEGİ

ENDER GÜZEY’İN 40.SANAT YILI İÇİN HAZIRLANAN “DOĞUŞ’A DÖNÜŞ” SERGİSİ GALATA MEVLEVİHANESİ’NDE...

10 Mayıs - 31 Mayıs 2012 tarihleri arasında Galata Mevlevihane’si Bacılar dairesinde Türk çağdaş sanatında önemli bir yere sahip olan bütünsel sanatçı ENDER GÜZEY’in 40.sanat yılı, belgesel niteliğinde olan bir sergiyle kutlanıyor.

Yurt dışı ve yurt içinde gerçekleştirdiği dış mekan çalışmaları ve performanslarıyla tanınan Ender Güzey, 1951 yılının 10 Mayıs’ında Galata Mevlevihanesi’nde dünyaya gözlerini açtıktan sonra 12 yaşına kadarki çocukluk yıllarını Mevlevihane’de geçirmiş çağdaş bir Türk sanatçısıdır.

Ender Güzey’in 40.sanat yılı dolayısıyla 10 Mayıs – 31 Mayıs 2012 tarihleri arasında, Kültür Bakanlığı desteğiyle, İstanbul Galata Mevlevihanesi Bacılar Dairesi’nde gerçekleşecek “Doğuşa Dönüş” sergisiyle eş zamanlı olarak sanatçının Gino Rossi küratörlüğünde Roma’da Palazzo della Cancelleria Müzesi’nde “Ateşden Doğan” sergisi gerçekleşecek. Bu sergi sarayında, halen devam eden Leonardo da Vinci’nin "Dahi ve İcatları" adlı sergisiyle aynı zamanda Ender Güzey’in de eserlerinin sergilenmesi çağdaş Türk sanatından yapıtların da izlenmesine olanak tanıyacaktır.

ENDER GÜZEY’in doğum gününün 10 Mayıs, 2012’nin 40.sanat yılı olması sebebiyle Galata Mevlevihanesi’nde sanatçının şimdiye kadar yapmış olduğu eserlerden örnekler ve Mevlevihane’de geçen çocukluk döneminin sergilenmesi fikrinden yola çıkarak Zerrin Ulusman’ın küratörlüğünde hazırlanan bu sergi aynı zamanda dokümanter bir yapı içinde sanatseverlere sunulacaktır.Güzey’in, 40 yıllık sanat yaşamı boyunca özgünlükten taviz vermeden, mitolojiden yola çıkarak yarattığı, kuş, boğa ve güneş yorumlarının ağırlıkta olduğu sergide sulu boya çalışmalarına da yer verilecektir. Sanatçının doğum günü olan 10 Mayıs’ta yapılacak olan açılış davetinde, Güzey tarafından hazırlanan “Suyun Nefesi” adlı performans, serginin yapısal niteliğine belirginlik kazandıracak, davetlilere farklı bir atmosfer yaşatacaktır.

Kültür Bakanlığı ve Mevlevi Müzesi ve Beyoğlu Belediyesi tarafından desteklenen ENDER GÜZEY’in “Doğuş’a Dönüş” sergisi, özellikle 18 - 24 Mayıs Müzeler Haftası’nda anlamlı bir etkinlik olacağı gibi aynı zamanda restorasyon çalışmasıyla yenilenen ve bu yıl tekrar kapılarını açan müzeye de ilgiyi arttıracaktır.

İletişim : 0532 728 04 10 - [email protected]

http://orbitserver2012/ald/content.asp?id=423